ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka w harissie pieczona z papryką i fetą

Pierś z kurczaka w harissie pieczona z papryką i fetą

nazwa

Wykonanie

Większość składników, które wymienione są w tym przepisie, zawsze mam w domu. Do tego należy dokupić brakujące świeże składniki, by bardzo szybko i prosto przygotować pyszny obiad. Harissa sprawia, że zwykły kurczak staje się niebanalny w smaku i pikantny.
Pierś z kurczaka w harissie
- 2 łyżki harissy
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka oregano
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka,
nacięte w kilku miejscach
- 2 czerwone cebule
- 2 grillowane czerwone papryki ze słoika
- 100g fety
- 150g kuskusu pełnoziarnistego
1) W misce wymieszać harissę, ocet i oregano.
2) Dodać mięso i cebule pokrojone w ćwiartki i wymieszać.
3) Przełożyć do naczynia do zapiekania.
4) Piec w temperaturze 200 st. C przez 25-30 minut, odwracając przynajmniej raz.
5) 10 minut przed końcem dodać pieczone papryki pokrojone na średniej wielkości kawałki oraz pokruszoną fetę.
6) Podawać z kuskusem.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 470 kcal
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2015/08/piers-z-kurczaka-w-harissie-pieczona-z.html