W pewnym sopockim sklepie z azjatycką żywnością kupiłam opakowanie korzenia lotosu w plastrach i przez dłuższy czas nie wiedziałam, jak je wykorzystać. W końcu zdecydowałam się na przyrządzenie dania stir-fry z dodatkiem mielonego mięsa i z sosem fasolowym. Wyszło naprawdę pyszne. Nigdy wcześniej nie próbowałam lotosu - okazał się całkiem niezły. Dosyć mączysty, ale łatwo przyjmujący inne smaki, dlatego całość była bardzo wyrazista i odpowiednio pikantna.Lotos stir-fry w sosie fasolowym- 120g ryżu brązowego- 1 łyżka olejufistaszkowego- 1 duża suszona ostra papryczka- 100g mięsa mielonego- 1 dymka- 500g lotosu w plastrach- 5 łyżek sosu fasolowego- 1/2 łyżki wina ryżowego- 1/2 łyżki octu ryżowego- 1 łyżka wody- 1 łyżka oleju sezamowego1) Ugotować ryż.2) Na patelni rozgrzać olej, dodać pokruszoną suszoną papryczkę chili i podsmażyć.3) Dodać mięso mielone i posiekaną białą część dymki i szybko podsmażyć, mieszając.4) Dodać lotos, sos fasolowy, wino ryżowe, ocet ryżowy i wodę i podgrzewać przez 30 sekund.5) Podawać z ryżem, skropione olejem sezamowym i posypane posiekaną zieloną częścią dymki.Przepis stąd .Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 450 kcal