Wykonanie
Steki to świetny sposób na szybki obiad. Przyrządza się je bardzo prosto, a jednocześnie za każdym razem mogą być inne. Takim sposobem na ich urozmaicenie jest moja dzisiejsza propozycja - argentyński sos chimichurri na bazie
natki pietruszki, który doskonale uzupełnia smak
mięsa. W dodatku jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jeśli trochę go zostanie, sprawdzi się również np. jako dodatek do warzyw.S tek z chimichurri- 15g
natki pietruszki- 1 ząbek
czosnku- 1/2 łyżeczki
chili w płatkach- sporo
pieprzu i
soli- 1 łyżka czerwonego
octu winnego- 3 łyżki
oliwy- 1 łyżeczka
suszonego oregano- 1
stek z
rostbefu (250g)1) Wymieszać posiekaną
natkę pietruszki, wyciśnięty ząbek
czosnku,
chili w płatkach,
sól,
pieprz,
ocet winny,
oliwę oraz
oregano.2) Usmażyć
stek (po kilka minut z każdej strony, według uznania) i odłożyć na kilka minut.3) Pokroić w cienkie ukośne plastry i podawać z sosem chimichurri.Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 350 kcal