Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na przepyszną tartę
dyniowo -
kokosową na spodzie z
płatków kukurydzianych. Jest bardzo prosta do zrobienia (o ile mamy już gotowe puree z dyni), a jednocześnie efektowna i dość nietypowa, bo łączy smak
kokosa, dyni i paru innych składników. Spód dzięki
masłu orzechowemu i płatkom kukurydzianym jest lekko słonawy i świetnie komponuje się z delikatnym, a jednocześnie aromatycznym nadzieniem. Polecam! Również osobom na diecie bezglutenowej.

- 150g
płatków kukurydzianych (bezglutenowych)- 85g
wiórków kokosowych + do posypania- 60g
miodu- 85g
masła orzechowego- 1 3/4 szklanki puree z dyni,dość rzadkiego (430g)- 160g
cukru- 4
jajka- 165g
śmietany 12%1)
Płatki kukurydziane dokładnie pokruszyć w blenderze.2) Dodać 25g
wiórków kokosowych,
miód i
masło orzechowe i wymieszać.3) Formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm wysmarować
olejem.4) Przełożyć do niej masę z
płatków i docisnąć, formując spód do tarty.5) Zmiksować puree z dyni, resztę wiórków,
cukier,
jajka i
śmietanę.6) Przelać masę na spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C.7) Piec przez ok. 50 minut, aż masa się zetnie.8) Po wystudzeniu posypać wiórkami i wstawić do lodówki.Przepis (zmodyfikowany) stąd .Czas przygotowania: 1 1/4 godzinyLiczba porcji: 8Kaloryczność jednej porcji: 375 kcal