Wykonanie

Połączenie
mango z
mięsem jest naprawdę smaczne. Zwłaszcza "podkręcone" dodatkiem
chili. Do tego
kuskus (pełnoziarnisty!) doprawiony kuminem i mamy smakowite, dobrze skomponowane danie z charakterem. Bardzo sycące i rozgrzewające, w sam raz na jesień. Wykorzystałam w nim chutney z
mango, ale można go zastąpić np.
dżemem morelowym. Lista składników nie jest długa, a większość z nich zwykle ma się w domu. Przepis jest całkiem prosty, a jednocześnie efektowny. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom połączeń
mięsa z
owocami, ale myślę, że pozostałym też :)- 2 łyżeczki
musztardy- 2 łyżki chutneya
mango- 1/4 łyżeczki
chili w proszku- 1 podwójny
filet z kurczaka- 125g pełnoziarnistego
kuskusu- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu- 1 małe
mango- 1 łyżka
białego octu winnego-
sól,
pieprz- 1
dymka1) Wymieszać
musztardę, chutney,
chili i odrobinę
soli.2) Dodać pokrojone w paski
mięso i wymieszać.3) Na patelni rozgrzać
olej i usmażyć
mięso, uważając, by marynata się nie przypaliła.4) W międzyczasie wymieszać
kuskus z kuminem i
solą i zalać wrzątkiem.5) Gotowy
kuskus wymieszać z pokrojonym na małe kawałki
mango i
octem winnym.6) Wyłożyć go na talerz, ułożyć na nim kawałki
kurczaka i posypać posiekaną
dymką.Inspiracja stąd .Czas przygotowania:Liczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 650 kcal