Wykonanie

Od jakiegoś czasu miałam ochotę upiec muffinki
chałwowe - zwłaszcza że pasta tahini już dość długo stojąca w lodówce zdecydowanie się tego domagała. I oto są;) Oczywiście pełnoziarniste, jak to u mnie bywa. Wyszły naprawdę smaczne. Niespecjalnie słodkie, ale za to mocno
chałwowe, więc polecam je wszystkim miłośnikom tego smakołyku. Są sycące i idealne na śniadanie, świetnie smakują np. posmarowane domową
galaretką wiśniową. I, jak to muffinki, bardzo prosto je przygotować, więc zachęcam do wypróbowania przepisu w wolnej chwili.- 300g
mąki pszennej pełnoziarnistej- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soli- 200g tahini- 50g
brązowego cukru+ do posypania- 2
jajka- 225ml
mleka- 1 łyżeczka esencji waniliowej- 200g
chałwy waniliowej,pokrojonej na małe kawałki1) W średniej misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól.2) W dużej misce utrzeć tahini z
cukrem na lekką masę.3) Wbić
jajka, po każdym miksując.4) Dodać
mleko i esencję
waniliową, wymieszać.5) Wsypać suche składniki i krótko zmiksować.6) Wmieszać 2/3
chałwy.7) Przełożyć ciasto, najlepiej za pomocą łyżki do
lodów,do formy na 12 muffinek wyłożonej papilotkami.8) Na wierzchu ułożyć resztę kawałków
chałwy,lekko je wciskając, i posypać je
cukrem.9) Piec w temperaturze 190 st. C przez ok. 18-20 minut.Czas przygotowania: 45 minutLiczba sztuk: 12Kaloryczność jednej sztuki: 320 kcal