Wykonanie

Kolejny przepis, który w końcu doczekał się zrealizowania po długim oczekiwaniu w kolejce;) Już tak mam, że częściej szukam nowych, niż wypróbowuję jakieś z tych nagromadzonych w zakładkach. Może to przez to, że trudno utrzymać w nich porządek, ale ostatnio staram się to zmienić. Dlatego dzisiaj zapraszam na proste, ale bardzo smakowite ciasto z
suszonymi figami i
skórką z cytryny. To namiastka lata zimą -
suszone owoce przecież całkiem dobrze zastępują świeże. W efekcie otrzymujemy pyszne, aromatyczne ciasto w sam raz do
kawy. Albo, zwłaszcza gdy jest jeszcze ciepłe, dobrze jest podać je z
lodami. Ja wybrałam
chałwowe, które świetnie się z nim komponowały.Ciasto
cytrynowe z
suszonymi figami- 1/2 szklanki
oliwy- 1/2 szklanki
mleka- 1
jajko- 225g
mąki- 150g
cukru- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/4 łyżeczki
soli- 300g suszonych fig- skórka starta z 1
cytryny1) Wymieszać
oliwę,
mleko i
jajko i odstawić.2) W dużej misce wymieszać
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
sól.3) Wlać mokre składniki i szybko wymieszać
łopatką.4) Wmieszać drobno pokrojone
figi (uprzednio usunąć ich twarde szypułki) i
skórkę z cytryny.5) Przełożyć ciasto do nasmarowanej formy na tartę z wyjmowanym dnem.6) Wyrównać i piec w temperaturze 180 st. C przez 35-40 minut.7) Przestudzić ciasto, wyjąć z formy i podawać np. z
lodami.Przepis stąd .Czas przygotowania: 1 godzinaLiczba porcji: 12Kaloryczność jednej porcji: 290 kcal