Wykonanie
Zaniedbałam trochę muffinki - ostatnio na blogu pojawiły się w zeszłym roku. Niesłusznie. Wprawdzie nie są już aż TAK modne, ale co z tego, skoro dają nieskończenie wiele możliwości łączenia smaków i są idealne do zabrania - na zajęcia, do pracy, na piknik albo wycieczkę. Ostatnio wypróbowałam muffinki naśladujące Welsh rarebit - sosu na bazie
ostrego sera z dodatkiem m.in
musztardy, zwykle podawanego na toście. Okazały się naprawdę dobre. Z wyczuwalnym smakiem
sera, o ciekawej, sprężystej konsystencji, świetne na śniadanie. Można odrobinę zmodyfikować przepis, zwiększając ilość
musztardy czy
sosu Worcestershire, jeśli woli się mocniejszy smak, ale takie też są pyszne. Muffinki mają to do siebie, że zwykle są bardzo proste w przygotowaniu i tak jest oczywiście również w tym przypadku.

- 275g
mąki- 3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
sody- 1/4 łyżeczki
soli- 1 1/2 - 2 łyżeczki
musztardy(lub 1/2 łyżeczki
musztardy w proszku)- 100g
ostrego sera, połowa starta,połowa pokrojona w kostkę- 6 łyżek
oleju- 150g
jogurtu greckiego- 125ml
mleka- 1
jajko- 1 łyżka
sosu Worcestershire1) Wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól.2) W drugiej misce wymieszać
musztardę,
ser,
olej,
jogurt grecki,
mleko,
jajko i
sos Worcestershire.3) Dokładnie połączyć suche i mokre składniki.4) Przełożyć ciasto do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki.5) Piec w temperaturze 200 st. C przez 20-25 minut.Przepis stąd .Czas przygotowania: 40 minutLiczba sztuk: 12Kaloryczność jednej sztuki: 180 kcal