Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na szybki i dość nietypowy obiad:
kuskus z lekko skarmelizowanym
koprem włoskim,
rodzynkami namoczonymi w soku z
mandarynki i
płatkami migdałowymi. Fenkuł, który dobrze się komponuje z wieloma składnikami i ma intrygujący aromat, sprawia, że smak dania jest wielowymiarowy i zaskakujący.
Rodzynki dzięki namoczeniu w soku zyskują naprawdę wiele, a uprażone
migdały dodają całości "chrupiącego" akcentu. Polecam, bo to proste i pyszne danie.
Kuskus z
rodzynkami,karmelizowanym fenkułem i
migdałami- 50g
rodzynek- sok z 1
mandarynki- 1/2 małego fenkułu-
sól,
pieprz- 30g
migdałów w płatkach- 1 mała
szalotka- 1 łyżka
oliwy- 1/2 łyżki
białego octu winnego- 60g
kuskusu1)
Rodzynki namoczyć w soku wyciśniętym z
mandarynki i odstawić.2) Fenkuł pokroić na cząstki, doprawić i podsmażyć na połowie
oliwy, aż zmięknie i lekko się skarmelizuje.3)
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i odstawić.4) W małej miseczce wymieszać pokrojoną w drobną kostkę
szalotkę,
ocet i resztę
oliwy.5) Do innej miski wsypać
kuskus i szczyptę
soli, zalać wrzącą
wodą i odstawić do nasiąknięcia.6) Wymieszać z
rodzynkami,
szalotką z
oliwą i
pieprzem do smaku.7) Przełożyć na talerz, ułożyć na wierzchu kawałki fenkułu i posypać
migdałami.Pomysł stąd .Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 1Kaloryczność jednej porcji: 640 kcal