Wykonanie

Takie dania naprawdę lubię: wyraziste, nietypowe, a przy tym zdrowe i sycące. Połączenie
łososia z
cynamonem może nie jest zbyt oczywiste, ale jak najbardziej udane! Smak
miodu i
cynamonu oraz
kuskusu z
rodzynkami kontrastuje z pikantnym
jogurtem z dodatkiem harissy (której oczywiście możecie użyć mniej, jeśli wolicie łagodniejszy). To zestawienie powinno przypaść Wam do gustu, w każdym razie ja byłam zachwycona;) W dodatku przepis jest naprawdę prosty i szybki, w sam raz do wykorzystania w tygodniu, kiedy zwykle brakuje czasu.
Cynamonowy łosoś z
kuskusem i
jogurtem z harissą- 1 łyżka
miodu- 1 łyżka
oleju- 1 łyżeczka
cynamonu + spora szczypta- 2 filety z
łososia (razem ok. 250g)- 100g
kuskusu- 2 łyżki
rodzynek- pęczek
kolendry, posiekany- 200ml
wody-
sól,
pieprz- 150g
jogurtu, najlepiej greckiego- 1 czubata łyżeczka harissy1) Wymieszać
miód,
olej, 1 łyżeczkę
cynamonu, szczyptę
soli i
pieprzu.2) W płaskim naczyniu umieścić
łososia i dokładnie pokryć go mieszanką.3) Wymieszać
kuskus,
rodzynki, większość
kolendry i szczyptę
soli.4) Zalać wrzącą
wodą, przykryć i odstawić.5) Rozgrzać trochę
oleju na patelni i włożyć na nią
łososia.6) Smażyć po kilka minut z każdej strony, w zależności od wielkości kawałka.7) W międzyczasie wymieszać
jogurt z harissą.8) Przemieszać
kuskus widelcem i podawać razem z
łososiempolanym
jogurtem i posypanym resztą
kolendry.Przepis stąd .Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 510 kcal