Wykonanie

Kolejna odsłona łatwych pełnoziarnistych
ciasteczek owsianych. Tym razem... z pikantnym akcentem.
Chili w płatkach świetnie do nich pasuje, a ciemna
czekolada i ciągnąca się, kandyzowana skórka
cytronu uzupełniają ich smak. Nie ma się co bać dodatku
ostrej papryczki, która ma przecież same zalety i doskonale wpływa na samopoczucie. Efekt zaskakuje -
ciastka są wyraziste, chrupiące i bardzo oryginalne w smaku. Polecam.
Ciasteczka owsiane z
chili,
czekoladą i kandyzowaną skórką
cytronu- 100g
masła- 70g
cukru- 1
jajko- 150g
mąki pełnoziarnistej- 1/2 łyżeczki
sody- szczypta
soli- 150g
płatków owsianych ("górskich")- 25g łezek z ciemnej
czekolady- 50g kandyzowanej skórki
cytronu- 2 łyżeczki
chili w płatkach1) Miękkie
masło utrzeć z
cukrem na jednolitą masę.2) Dodać
jajko i dokładnie zmiksować.3) Wymieszać
mąkę,
sodę i
sól i dodać do masy.4) Wsypać
płatki owsiane,
czekoladę, skórkę z
cytronu i
chili.5) Wyrobić masę i formować z niej kulki wielkości
orzecha włoskiego.6) Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.7) Lekko spłaszczyć dłonią i piec w temperaturze 170 st. przez ok. 18 minut.8) Zsunąć z blachy i zostawić do ostygnięcia.Przepis, trochę zmieniony, stąd .Czas przygotowania: 40 minutLiczba sztuk: 26Kaloryczność jednej sztuki: 95 kcal