Wykonanie

Kolejny dość kontrowersyjny przepis;) Gdy przypadkiem go znalazłam, od razu pomyślałam, że te
ciasteczka mogą być wyjątkowo smaczne. Słyszałam, że moja prababcia piekła pyszne kruche
ciastka ze skwarkami ze
słoniny. Bardzo lubię takie słodko-słone połączenia, dlatego w przeciwieństwie do osób, którym o nich wspomniałam wiedziałam, że
bananowe z
cynamonem i
boczkiem też będą udane. Ale trzeba przyznać, że po spróbowaniu ich wszyscy ze zdziwieniem stwierdzili, że są dobre, mam nadzieję, że nie z grzeczności;D Zresztą chyba nie, bo naprawdę mogą smakować - są mięciutkie i delikatne z mocniejszym akcentem sprężystego, słonego
boczku i aromatem
cynamonu. Polecam:)
Bananowo-
cynamonoweciasteczka z
boczkiem- 180g zwykłej
mąki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1/8 łyżeczki
sody- 1 niecała łyżeczka
cynamonu- szczypta
soli- 50g
masła- 125g
cukru- 1
jajko- 1 łyżeczka esencji waniliowej- 2
banany (250g bez skórki)- 100g
chudego boczku- szczypta
cynamonu +
cukier do posypania1) W dużej misce wymieszać
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia,
cynamon i
sól.2) W mniejszej misce utrzeć miękkie
masło z
cukrem na jasną masę.3) Dodać
jajko i esencję
waniliową i dokładnie zmiksować.4) Wlać masę do suchych składników i dodać dokładnie rozgniecione
banany.5) Zmiksować i wmieszać wcześniej pokrojony i podsmażony na chrupiąco
boczek.6) Łyżką nakładać spore porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.7) Posypać
cukrem i
cynamonem i piec w temperaturze 205 st. C przez 12-15 minut.Przepis stąd .Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba sztuk: 12Kaloryczność jednej sztuki: 160 kcal