Wykonanie
Gdyby ktoś nie zauważył, oświadczam, że uwielbiam kuchnię włoską;) W czym nie jestem zbyt oryginalna, bo jest jedną z najlepszych i chyba wszyscy ją doceniają. Książka "Dwaj łakomi Włosi" Antonia Carluccio i Gennara Contaldo, o której postaram się niedługo napisać, zawiera wiele godnych uwagi przepisów tej kuchni, m.in. na to zaskakujące w smaku tagliatelle, czyli tajarin w dialekcie piemonckim.
Wątróbka w tak udanym połączeniu nie smakuje jak ona, więc danie mogłoby smakować nawet osobom, które za nią nie szaleją;) Sos z dodatkiem
masła i
białego wina czyni cuda, a
prawdziwki i
parmezan dopełniają całości.Tagliatelle z
wątróbką i
suszonymi prawdziwkami- 1 łyżka
masła- 1 mała
cebula- 200g oczyszczonych
wątróbek z kurczaka- 20
suszonych prawdziwków- 1 łyżka
przecieru pomidorowego- 2 łyżki
białego wina-
sól,
pieprz- 150g tagliatelle (u mnie orkiszowe)- świeżo starty
parmezan1) Roztopić
masło i smażyć na nim posiekaną
cebulę przez ok. 5 minut, aż się lekko zezłoci.2) Dodać pokrojone w małą kostkę
wątróbki i smażyć, mieszając, 3-4 minuty.3) Dodać namoczone przez 20 minut
grzyby, przecier i
wino.4) Wymieszać składniki i doprawić do smaku, dolać odpowiednią ilość
wody, w której moczyły się
prawdziwki.5) W międzyczasie ugotować
makaron, odcedzić i połączyć z sosem.6) Każdą porcję posypać
parmezanem.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 480 kcal