ßßß Cookit - przepis na Ciasto francuskie z kurkami, cukinią i ricottą

Ciasto francuskie z kurkami, cukinią i ricottą

nazwa

Wykonanie

Trwa sezon na kurki, więc grzech z tego nie skorzystać. Podobnie zresztą jest z cukinią - dlatego zapraszam na zapiekankę łączące te dwa składniki w smakowitą całość. Rozpływającą się w ustach, delikatną i przepyszną. Jeśli cokolwiek zostanie (choć nie powinno, bo to danie, które w zasadzie zobowiązuje do wzięcia dokładki;D), świetnie smakuje również na zimno.
Ciasto francuskie z kurkami, cukinią i ricottą
- 600g kurek + do dekoracji
– 1 mała cukinia
– 1 łyżka oleju
sól, pieprz
- opakowanie ciasta francuskiego light
- szczypta gałki muszkatołowej
– 250g ricotty
– 3 łyżki śmietany 12%
- 2 jajka
1) Pokroić cukinię na małe kawałki.
2) Umyć kurki, odsączyć i pokroić większe sztuki.
3) Podsmażyć doprawione kurki i cukinię na patelni przez kilka minut.
4) Naczynie żaroodporne wyłożyć ciastem francuskim i ponakłuwać widelcem.
5) Wyłożyć na nie kurki i cukinię (ew. odsączone).
6) Wymieszać ricottę, śmietanę i jajka, doprawić solą, pieprzem i gałką.
7) Wylać na farsz i położyć na wierzchu zachowane kurki.
8) Piec w temperaturze 210 st. C przez 40-60 minut, do ścięcia masy.
9) Podawać na ciepło lub na zimno.
Czas przygotowania: 1 ½ godziny
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 350 kcal
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2012/08/ciasto-francuskie-z-kurkami-cukinia-i.html