Wykonanie

Trwa sezon na
kurki, więc grzech z tego nie skorzystać. Podobnie zresztą jest z
cukinią - dlatego zapraszam na zapiekankę łączące te dwa składniki w smakowitą całość. Rozpływającą się w ustach, delikatną i przepyszną. Jeśli cokolwiek zostanie (choć nie powinno, bo to danie, które w zasadzie zobowiązuje do wzięcia dokładki;D), świetnie smakuje również na zimno.
Ciasto francuskie z
kurkami,
cukinią i
ricottą- 600g
kurek + do dekoracji– 1 mała
cukinia– 1 łyżka
oleju–
sól,
pieprz- opakowanie
ciasta francuskiego light- szczypta
gałki muszkatołowej– 250g
ricotty– 3 łyżki
śmietany 12%- 2
jajka1) Pokroić
cukinię na małe kawałki.2) Umyć
kurki, odsączyć i pokroić większe sztuki.3) Podsmażyć doprawione
kurki i
cukinię na patelni przez kilka minut.4) Naczynie żaroodporne wyłożyć
ciastem francuskim i ponakłuwać widelcem.5) Wyłożyć na nie
kurki i
cukinię (ew. odsączone).6) Wymieszać
ricottę,
śmietanę i
jajka, doprawić
solą,
pieprzem i gałką.7) Wylać na farsz i położyć na wierzchu zachowane
kurki.8) Piec w temperaturze 210 st. C przez 40-60 minut, do ścięcia masy.9) Podawać na ciepło lub na zimno.Czas przygotowania: 1 ½ godzinyLiczba porcji: 4Kaloryczność jednej porcji: 350 kcal