ßßß Cookit - przepis na Batoniki śniadaniowe Gina D'Acampo

Batoniki śniadaniowe Gina D'Acampo

nazwa

Wykonanie

Zapowiadałam, że na blogu pojawią się jeszcze (i to nie raz) przepisy z książek, które opisywałam. Tym razem wypróbowałam sposób Gina D’Acampo na śniadaniowe batoniki musli bez tłuszczu. Pochodzi z jego książki „Dieta italiana” i spodobał mi się już dawno, ale dopiero teraz go wykorzystałam. Dobrze, że w końcu to zrobiłam, bo są przepyszne i niesamowicie pachną podczas pieczenia. Nie potrzeba wcale dodawać do nich masła, więc można uznać je za dietetyczne;) I oczywiście bardzo zdrowe, a przy tym tak proste do wykonania. Na pewno jeszcze nie raz je zrobię, bo są o niebo lepsze od takich ze sklepu.
- 50g suszonego mango
- 80g suszonych fig (użyłam
takich miękkich)
- 120g suszonych moreli
- 30g płatków migdałowych
- 30g nerkowców
- 50g nasion słonecznika
- 50g płatków owsianych
- 60g mąki razowej
- 90g miodu
- 60ml soku z pomarańczy
(czyli z ok. 1/2 owocu)
Rozdrobnić w blenderze suszone owoce na niewielkie kawałki.
Dodać posiekane orzechy, płatki owsiane, mąkę oraz część
płatków migdałowych i słonecznika; zmiksować.
Resztę nasion i płatków migdałowych wmieszać już w misce.
Wlać sok z pomarańczy i roztopiony miód i dokładnie wymieszać.
Przełożyć masę do formy lub na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia, równo rozprowadzić na grubość 1cm i docisnąć.
Piec w temperaturze 190 st. C przez 15-20 minut, do przyrumienienia.
Po ostudzeniu pokroić na kawałki i przechowywać w pudełku.
Dokonałam nieznacznych zmian, użyłam moreli zamiast brzoskwiń i soku z pomarańczy zamiast jabłkowego, co proponuje sam autor.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 12
Kaloryczność jednej porcji: 170 kcal
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2012/05/batonika-sniadaniowe-gina-dacampo.html