Wykonanie
Zapowiadałam, że na blogu pojawią się jeszcze (i to nie raz) przepisy z książek, które opisywałam. Tym razem wypróbowałam sposób
Gina D’Acampo na
śniadaniowe batoniki
musli bez tłuszczu. Pochodzi z jego książki „Dieta italiana” i spodobał mi się już dawno, ale dopiero teraz go wykorzystałam. Dobrze, że w końcu to zrobiłam, bo są przepyszne i niesamowicie pachną podczas pieczenia. Nie potrzeba wcale dodawać do nich
masła, więc można uznać je za dietetyczne;) I oczywiście bardzo zdrowe, a przy tym tak proste do wykonania. Na pewno jeszcze nie raz je zrobię, bo są o niebo lepsze od takich ze sklepu.
- 50g suszonego
mango- 80g suszonych fig (użyłamtakich miękkich)- 120g
suszonych moreli- 30g
płatków migdałowych- 30g
nerkowców- 50g
nasion słonecznika- 50g
płatków owsianych- 60g
mąki razowej- 90g
miodu- 60ml soku z
pomarańczy(czyli z ok. 1/2
owocu)Rozdrobnić w blenderze
suszone owoce na niewielkie kawałki.Dodać posiekane
orzechy,
płatki owsiane,
mąkę oraz część
płatków migdałowych i
słonecznika; zmiksować.Resztę nasion i
płatków migdałowych wmieszać już w misce.Wlać sok z
pomarańczy i roztopiony
miód i dokładnie wymieszać.Przełożyć masę do formy lub na blachę wyłożoną papierem dopieczenia, równo rozprowadzić na grubość 1cm i docisnąć.Piec w temperaturze 190 st. C przez 15-20 minut, do przyrumienienia.Po ostudzeniu pokroić na kawałki i przechowywać w pudełku.Dokonałam nieznacznych zmian, użyłam
moreli zamiast
brzoskwiń i soku z
pomarańczy zamiast
jabłkowego, co proponuje sam autor.Czas przygotowania: 40 minutLiczba porcji: 12Kaloryczność jednej porcji: 170 kcal