Wykonanie
Genialny pomysł na śniadanie :) Zwłaszcza, gdy rano na nic nie ma czasu. Pieczemy je dzień wcześniej i zabieramy ze sobą do pracy wraz z
sokiem np.
pomarańczowym, który śmiało można go zastąpić
jabłkowym.
Składniki (na około 14 batonów):50 g suszonych
mango,100 suszonych fig,100 g
suszonych brzoskwiń,50 g
migdałów,50 g
nasion słonecznika,50 g
płatków owsianych,60 g
mąki razowej,60 ml
soku jabłkowego,4 łyżki płynnego
miodu.Wykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni.
Suszone owoce wkładamy do blendera i rozdrabniamy. Dodajemy
migdały,
nasiona słonecznika,
płatki owsiane i
mąkę. Wlewamy
sok jabłkowy oraz
miód. Miksujemy na gęstą masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią masę i rozprowadzamy nożem, tak aby miała około 1 cm grubości. Pieczemy przez około 20 minut, aż ciasto zacznie się rumienić. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia,
potem kroimy nożem na batoniki.
Smacznego!made by KejtPrzepis dodaję do akcji: