Wykonanie
Śliwki to chyba moje ulubione
owoce, dlatego bardzo żałuję, że polskie już się kończą;) Pomyślałam, że pożegnam je należycie jakimś wypiekiem. Padło na to pyszne ciasto o delikatnie
śmietankowym smaku, nie za słodkie i z odpowiednio kruchym
spodem. Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia" (nr 9/2011), wydłużyłam tylko czas pieczenia i zastąpiłam ziarenka
wanilii esencją.
Tarta ze
śliwkami- 150g zwykłej
mąki pszennej- 70g
mąki pszennej razowej- 50 g
cukru pudru- odrobina esencji waniliowej- szczypta
soli- 1
jajko- 100g zimnego
masła- ok. 1/2 kg czerwonych
śliwek- 3
jajka- 80g
cukru- 1/2 szklanki
śmietany 30%Zagnieść ciasto z obu rodzajów
mąki,
cukru pudru, esencji waniliowej,
soli,
jajka i zimnego
masła.Uformować kulę, zawinąć w folię kuchenną i włożyć do lodówki na 30 minut.Po tym czasie rozwałkować, wyłożyć
ciastem formę na tartę wysmarowaną
masłem i nakłuć widelcem.Na wierzchu ułożyć cząstki
śliwek .
Jajka ubić z
cukrem i powoli wlać
śmietankę, stale miksując.Zalać
śliwki i piec ciasto w temperaturze 180 st. C przez 40 minut.Wystudzić przed podaniem.Czas przygotowania: 1 1/2 godzinyLiczba porcji: 12Kaloryczność jednej porcji: 245 kcal