ßßß
Banany posiadają bardzo dużo wartości odżywczych. Zawierają m.in. potas, są źródłem witaminy C, błonnika i cukrów prostych, zapewniających szybki zastrzyk energii. Zawierają również magnez nazywany „minerałem antystresowym", który wpływa na pracę mózgu, mięśni, budowę kości i zębów.Dołączyłam do grona koneserów tzw. "zgniłych" bananów i Was też do tego zachęcam. Bo dobry banan to "zgniły" banan, oto moje motto ;-).składniki na babeczki:3 mocno dojrzałe banany2 jajka125 ml oleju roślinnego100g drobnego cukru250 g mąki, u mnie orkiszowa jasnaszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodygorzka czekolada lub krówki czy cukierki toffiprzygotowanie:Na początku najlepiej od razu włączyć piekarnik, by się grzał do temp. 190 stopni. Banany obieramy ze skórki i ugniatamy widelcem na papkę. W innym naczyniu umieszczamy olej, jajka, szczyptę soli i ubijamy chwilę "rózgą". Dodajemy cukier, mąkę wymieszaną z sodą oraz proszkiem, przygotowane banany i mieszamy. Czekoladę lub cukierki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy i jeszcze raz mieszamy. Masę przekładamy do papilotek muffinkowych, wkładamy do piekarnika na 20-25 min. I gotowe :-)Smacznego ;-)