ßßß


składniki:250 g sera ricotta1 szklanka mąki3 łyżki drobnego cukru2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia3 malutkie jajka3 łyżki roztopionego masła klarowanegotrochę mleka2 rozgniecione bananysyrop z agawyprzygotowanie:mąkę, cukier, proszek do pieczenia przesiałam do miski. do drugiego naczynia przełożyłam ricottę, dodałam jajka, roztopione masło i całość wymieszałam mikserem. połączyłam z suchymi składnikami. następnie dodałam taką ilość mleka aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. wymieszałam. dodałam rozgniecione banany i znowu wymieszałam. smażyłam na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej, ale na małym ogniu, żeby placuchy się nie przypalały. ciepłe polewamy syropem z agawy lub zjadamy z innymi dodatkami np. świeżymi owocami, jogurtem itp.smacznego.