Wykonanie
Odsłon kruchych babeczek na blogu było już kilka. Dzisiaj się powtarzamy bo bardzo lubimy kruche babeczki, a latem gdy jest tyle
owoców... pycha!Składniki na ciasto kruche:200 g
mąki pszennej100 g zimnego
masła80 g
cukru pudru2
żółtkaszczypta
soliPozostałe składniki:400 g słodkiej
śmietanki do ubijania 30 %
cukier puder wg uznaniaświeże
maliny, oraz
borówki, czerwona,
biała porzeczka, listki świeżej
miętykonfitura malinowa KrokusPrzygotowanie:składniki na ciasto połączyć, szybko zagnieść i schłodzić ciasto dobrze w lodówce przez 1 h.schłodzone ciasto nakładać do małych foremek babeczkowych, piec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. upieczone wyjąć z piekarnika, wystudzić, a następnie delikatnie, by się nie uszkodziły wyjąć z foremek.schłodzoną
śmietanę ubić na sztywno dodając
cukier pod koniec ubijania.do przygotowanych babeczek nakładamy trochę
konfitury malinowej, na wierzch przy pomocy rękawa cukierniczego
bitą śmietanę. całość zwieńczamy
malinką, listkami
mięty i innymi letnimi
owocami :).