ßßß Cookit - przepis na Kruche babeczki z konfiturą malinową.

Kruche babeczki z konfiturą malinową.

nazwa

Wykonanie

Odsłon kruchych babeczek na blogu było już kilka. Dzisiaj się powtarzamy bo bardzo lubimy kruche babeczki, a latem gdy jest tyle owoców... pycha!
Składniki na ciasto kruche:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
80 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
Pozostałe składniki:
400 g słodkiej śmietanki do ubijania 30 %
cukier puder wg uznania
świeże maliny, oraz borówki, czerwona, biała porzeczka, listki świeżej mięty
konfitura malinowa Krokus
Przygotowanie:
składniki na ciasto połączyć, szybko zagnieść i schłodzić ciasto dobrze w lodówce przez 1 h.
schłodzone ciasto nakładać do małych foremek babeczkowych, piec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. upieczone wyjąć z piekarnika, wystudzić, a następnie delikatnie, by się nie uszkodziły wyjąć z foremek.
schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając cukier pod koniec ubijania.
do przygotowanych babeczek nakładamy trochę konfitury malinowej, na wierzch przy pomocy rękawa cukierniczego bitą śmietanę. całość zwieńczamy malinką, listkami mięty i innymi letnimi owocami :).
Źródło:http://wkuchniuli.blogspot.com/2013/07/kruche-babeczki-z-konfitura-malinowa.html