Wykonanie
Od dłuższego czasu przymierzaliśmy się do zakupu gofrownicy, ale ciągle nam było nie po drodze, aż wreszcie kupiliśmy naszą rodzimą gofrownicę firmy Dezal. Więcej o naszej gofrownicy będzie w osobnym
poście.Przy pierwszym podejściu postanowiliśmy wykorzystać przepis producenta (oczywiście jak to ja zmniejszając ilość
cukru). Gofry wyszły zwarte, treściwe, trochę przypominają w konsystencji sękacza.Składniki: 0,5 kg
mąki pszennej, 4
jajka, 0,4 l
mleka, 15 dag
masła, 10 dag
cukru pudru, 20 g
proszku do pieczenia,
cukier waniliowy, aromat zapachowy. Dodatki: 330 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%, 2 łyżeczki
cukru pudru,
owoce u nas dziś
truskawki i
gruszki, oraz
dżem wiśniowyWykonanie:
jajka utrzeć z
cukrem pudrem na pulchną masę. Następnie stopniowo dodać przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
mleko, roztopione
masło pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto dokładnie wymieszać. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany.
Śmietanę kremówkę ubić z
cukrem pudrem. Gofry podawać z dodatkami lub same. Z podanej porcji wyszło nam 12 gofrów.Tutaj przepis na kolejne nasze gofry.Złapany prawie w ostatniej chwili goferek z
bitą śmietaną,
truskawkami i
gruszkami
Goferek z
bita śmietaną i
dżemem wiśniowym