Wykonanie
Przepis z książki "
Pieczywo" Eleonory TrojanSkładniki: 340 g
mąki pszennej, 100 g
mąki żytniej, 25 g
margaryny, 10 g
drożdży, 1 1/2 szklanki
wody, 1 1/2 łyżki
octu jabłkowego, 1 łyżeczka
soli, 30 ml
miodu , 15 g
brązowego cukru, 15 g naturalnego
kakao, kilka ziarenek
kawy palonej, 1 łyzka
ziaren słonecznika,
olej (do natłuszczenia formy)Przygotowanie: Rozpuszczamy
drożdże w niewielkiej ilości letniej
wody z
brązowym cukrem i łyzką
mąki. Gdy wyrosną, łączymy je z przesianymi
mąkami oraz
kakao i mieszamy. Dodajemy
sól,
ocet jabłkowy,
miód oraz tyle
wody, ile będzie potrzebne w trakcie wyrabiania. Zagniatamy ciasto, aż stanie się jednolite, po czym wlewamy roztopioną, ale wystudzoną
margarynę i wrzucamy ziarna
kawy i
słonecznika. Wyrabiamy jeszcze chwilę, aby cały tłuszcz został wchłoniety. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce żeby wyrosło, na mniej więcej trzy kwadranse. Nastepnie jeszcze raz je wyrabiamy i przekładamy do natłuszczonej
olejem foremki. Zostawiamy na chwilę w cieple, żeby jeszcze podrosło.
Potem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st i pieczemy około 45 minut.
Chleb jest rewelacyjny, mięciutki i ma piękny kolor.