Wykonanie
Bardzo proste, bardzo pyszne.. :)Składniki na ciasto:szklanka
mąki,pół szklanki letniej
wody,płaska łyżeczka
soli.Dodatki:
ser żółty /
mozarella,4
suszone pomidory z
oliwie,4 plastry
szynki parmeńskiej,
rukola.
Mąkę przesiewamy, dodajemy
sól i stopniowo dolewamy
wody, ugniatając i wyrabiając ciasto (jeśli trzeba, dodajcie więcej
mąki lub
wody, w zależności od konsystencji ciasta).Ciasto dzielimy na 4 porcje (lub więcej, jeśli chcecie mniejsze podpłomyki), wałkujemy na cienkie plastry i układamy na papierze do pieczenia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik i blachę do 180 stopni.Na ciasto dodajemy
ser, pokrojone w
male kawałki
pomidory i
szynkę. Papier z podpłomykami przenosimy na rozgrzaną blachę i pieczemy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy na wierzch
rukolę i cieszcie się pyszną przekąską.Gwarantuję, że podpłomyki nie zdążą nawet ostygnąć, a już ich nie będzie na talerzach :)