Wykonanie
Prosto, szybko i smacznie. Szczerze mówiąc dopiero pare dni temu usłyszałam od mojej babci, że kilka dekad temu jadła u kogoś kotlety z
młodą kapustą. Dopytałam się dokładnie jak smakowały i wygladały, ile tej
kapusty dać, a ponieważ
młodą kapustę uwielbiam od razu zaczęłam kombinować z przepisem. Juz za pierwszym razem wyszły przepyszne - bardziej soczyste niż zwykłe kotlety mielone, trochę jakby słodsze, ale nie słodkie. Prawdziwy miłośnik
młodej kapusty powinien byc zadowolony z wypróbowania tego przepisu :)Składniki:0,5 kg
mielonego mięsa indyla1,5 szklanki drobno posiekanej
młodej kapusty1
jajko2 płaskie łyżeczki
musztardy stołowej1
cebulaolejbułka tartasól,
pieprzPrzygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niedużej ilości
oleju.
Mięso wymieszać z
kapustą,
cebulą,
jajkiem,
musztardą. Doprawić
solą i
pieprzem i dodać tyle
bułki tartej, by masę można było swobodnie formować w kotleciki.Uformowane nieduże, płaskie kotlety w kształcie medalionów obtaczać w
bułce i smażyc na rozgrzanym
oleju z obu stron do zrumienienia. U mnie smażyły się łącznie około 13 minut.Smacznego!
