Wykonanie
Kanapeczki - koreczki z pyszną, soczystą
rybą i delikatnym
serkiem. Coś dla fanów
wędzonej makreli - my ją uwielbiamy i często jadamy pod wieloma postaciami. Dziś wersja na przekąskę, chociaż ja zjadłam na obiad kilka takich koreczków i całkiem się nasyciłam.
Żeby podczas przyjęcia nie przesiadywać w kuchni to
makrelę i
serek proponuję
mieć już przygotowane w lodówce - wtedy tylko szybko zwijamy koreczki i przekąska gotowa. Do tego przygotowana wcześniej
ryba nie powinna już tak intensywnie pachnieć.

Składniki: (12 koreczków)
1 mała
wędzona makrela3 płaskie łyżeczki
koncentratu pomidorowego Pudliszki
4 kromki
pieczywa tostowego (u mnie z ziarnami ale może też być zwykły, pszenny)
2 łyżki
białego sera1 łyżka
jogurtu naturalnegołyżka posiekanego
koperku2 łyżki posiekanego
szczypiorku8 sztuk malutkich
korniszonówPrzygotowanie:
Z
makreli oddzielić
mięso uważając, by wyjąć wszystkie ości. Ja to robię po trochu lekko rozcierając
mięso w palcach.
Do
ryby dodajemy koncentrat i dłonią dokładnie mieszamy. Dodajemy
szczypiorek.
W osobnej miseczce mieszamy
ser,
jogurt i
koperek.
Z kromek
chleba jak najcieniej odcinamy skórkę. Rozwałkowujemy. Smarujemy
serkiemW górnej częśi kromki układamy dwa
ogórki (wcześniej odcinamy końcówki).
Na pozostałej części kładziemy
rybę. Zwijamy jak roladę.
W zwiniętą kromkę wbijamy 3 wykałaczki w równych odstępach. Przecinamy na 3 koreczki.
Układamy na półmisku i od razu podajemy.
Smacznego!
