ßßß Cookit - przepis na Ciasto z budyniem i truskawkami

Ciasto z budyniem i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Naszło nas na budyń. Najlepiej z dodatkiem truskawek. Wystarczy dołożyć do tego kilka herbatników i biszkoptów i pyszne ciasto gotowe. Nie tylko pyszne ale i piękne.
Ciasto wspaniale pachnie. Jak smakuje budyń nie muszę nikomu mówić. Pycha! Cała blaszka zniknęła w 15 - 20 minut. Zamówienia dokładki wyczerpały zapasy ciasta błyskawicznie i na wieczór nic już nie zostało.
Składniki:
0,8 l mleka
3 opakowania budyniu śmietankowego
150g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
0,5 szklanki cukru
0,5 kg truskawek na mus +0,3 kg do dekoracji (na mus mogą być mrożone)
2 opakowania galaretki truskawkowej
3-4 opakowania herbatników
biszkopty podłużne
mięta (tylko do dekoracji)
200 ml śmietany 36%
200 g serka mascarpone
śmietan-fix
Przygotowanie:
Dno kwadratowej blaszki wyłożyć herbatnikami i wstawić do lodówki.
Truskawki na mus umieścić w garnku, zmiksować i zagotować.
Galaretki rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku. Dodać do musu. Wyłączyć palnik i dokładnie wymieszać.
Gdy mus ostygnie przelać kilka łyżek na zimne herbatniki (tyle, by je przykryć cienką warstwą. Dopiero gdy ta stężeje przelać na nią resztę musu i odstawić do lodówki do stężenia.
Na stężałym musie ułożyć biszkopty.
W garnku zagotować 0,6 l mleka z masłem i cukrem.
W pozostałym mleku rozmieszać proszki budyniowe. Dolać do gotującego się mleka i energicznie mieszać trzepaczką aż utworzy się jednolity budyń. Wyłączyć palnik.Budyń dalej mieszać żeby uwolnić parę z dołu i przestudzić. Jeszcze ciepły budyń wyłożyć na biszkopty i przykryć warstwą herbatników. Odstawić na noc do lodówki.
Przed podaniem ciasto dekorujemy truskawkami i bitą śmietaną
Przygotowanie bitej śmietany która "stoi" nawet po kilku godzinnej podróży samochodem bez klimatyzacji:
śmietankę ubijamy ze śmietan fixem. Dodajemy cukier wanilinowy i małymi porcjami serek mascrapone stale ubijając.
Gotową masę wyciskamy przez rękaw cukierniczy.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/06/ciasto-z-budyniem-i-truskawkami.html