Wykonanie
Naszło nas na
budyń. Najlepiej z dodatkiem
truskawek. Wystarczy dołożyć do tego kilka
herbatników i
biszkoptów i pyszne ciasto gotowe. Nie tylko pyszne ale i piękne.Ciasto wspaniale pachnie. Jak smakuje
budyń nie muszę nikomu mówić. Pycha! Cała blaszka zniknęła w 15 - 20 minut. Zamówienia dokładki wyczerpały zapasy ciasta błyskawicznie i na wieczór nic już nie zostało.
Składniki:0,8 l
mleka3 opakowania budyniu
śmietankowego150g
masła1 opakowanie
cukru wanilinowego0,5 szklanki
cukru0,5 kg
truskawek na mus +0,3 kg do dekoracji (na mus mogą być mrożone)2 opakowania
galaretki truskawkowej3-4 opakowania
herbatnikówbiszkopty podłużne
mięta (tylko do dekoracji)200 ml
śmietany 36%200 g
serka mascarponeśmietan-fixPrzygotowanie:Dno kwadratowej blaszki wyłożyć
herbatnikami i wstawić do lodówki.
Truskawki na mus umieścić w garnku, zmiksować i zagotować.
Galaretki rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku. Dodać do musu. Wyłączyć palnik i dokładnie wymieszać.Gdy mus ostygnie przelać kilka łyżek na zimne
herbatniki (tyle, by je przykryć cienką warstwą. Dopiero gdy ta stężeje przelać na nią resztę musu i odstawić do lodówki do stężenia.Na stężałym musie ułożyć
biszkopty.W garnku zagotować 0,6 l
mleka z
masłem i
cukrem.W pozostałym
mleku rozmieszać proszki budyniowe. Dolać do gotującego się
mleka i energicznie mieszać trzepaczką aż utworzy się jednolity
budyń. Wyłączyć palnik.
Budyń dalej mieszać żeby uwolnić parę z dołu i przestudzić. Jeszcze ciepły
budyń wyłożyć na
biszkopty i przykryć warstwą
herbatników. Odstawić na noc do lodówki.Przed podaniem ciasto dekorujemy
truskawkami i
bitą śmietanąPrzygotowanie
bitej śmietany która "stoi" nawet po kilku godzinnej podróży samochodem bez klimatyzacji:
śmietankę ubijamy ze
śmietan fixem. Dodajemy
cukier wanilinowy i małymi porcjami
serek mascrapone stale ubijając.Gotową masę wyciskamy przez rękaw cukierniczy.Smacznego!