Wykonanie
Bardzo łatwe w wykonaniu ciacho na upały. Podobne ciasto na
czekoladowym biszkopcie prezentowałam juz tutaj ciasto z
galaretką na upały, a dziś jego uproszczona wersja bo na zwykłych, kupnych biszkoptach. Też było pysznie i na pewno sporo szybciej.Do tego zajawka z moich weekendowych szaleństw z zaparatem :)Składniki (tortownica 21 cm*)1 opakowanie
biszkoptów podłużnych2 opakowania budyniu
śmietankowego bez
cukru1/3 szklanki
cukru0,6 l
mleka100 g
masła1 kg
truskawek2
galaretki truskawkowePrzygotowanie:0,4 l
mleka zagotować z
masłem i
cukrem.W pozostałym
mleku rozmieszać proszki budyniowe. Dodać do gotującego się
mleka i energicznie mieszać trzepaczką do zgęstnienia. Wyłączyć palnik i nadal chwilę mieszać.dno tortownicy wyłożyć
biszkoptami. od razu przelać na nie goracy
budyń.
Budyń dobrze rozprowadzić aby dokładnie przylegał do ścianek tortownicy.
Galaretkę rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku. Studzimy.Na ostudzony
budyń wykładamy pokrojone
truskawki i zalewamy tężęjącą
galaretką. Odstawiamy na noc do lodówki do stężeniaSmacznego!*tortownica powinna być silikonowa, inne mogą przepuścić
galaretkę. Jeśli nie macie silikonowej użyjcie zwykłej blaszki do ciasta.