Wykonanie
Robiąc naszą ulubioną zapiekankę byłam strasznie zdziwiona, że jeszcze jej niema na blogu. To dla mnie tak podstawowy i często używany przepis że wydawało mi się oczywiste, że musi tu być. A jakimś dziwnym przeoczeniem nigdy go nie zamieściłam.Nadrabiam zaległości :) Nasza ulubiona zapiekanka makaronowa z sosem
serowym i
kabanosami. Zapiekanka jest szybka w przygotowaniu i baaardzo smaczna :) Koniecznie wypróbujcie.
Potrzebujesz:1 opakowanie
makaronu świderki30 dag
kabanosów1 pęczek
szczypiorku10 dag startego
żółtego seraNa sos
serowy:pół szklanki
bulionu (warzywny, drobiowy)pół szklanki
mleka2 łyżki
masła2 płaskie łyżki
mąki pszennej120g
serka topionego (można wybrać ulubiony smak - ja uzywam
ziołowego)
sól,
pieprz, ulubione
ziołaPrzygotowanie:
makaron ugotować wedle przepisu na opakowaniu (nie powinien być bardzo miękki)
kabanosy pokroić w ukośne plastry grubości koło 0,5 cm w rondelku roztopić
masło i dodać
mąkę. Krótko zasmażyćdolać
mleko i
bulion. Zagotować.
Serek podzielić na kawałki i przełożyć do szklanki lub kubka. Dodać trochę
wywaru i dokładnie rozmieszać (w odrobinie
wywaru będzie to dużo łatwiejsze, niż gdy wrzucimy
serek do garnka).Rozpuszczony
serek przelewamy do rondla. Mieszamy i doprawiamy do smaku.Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą. Wkładamy do niego odcedzony
makaron, pokrojone
kabanosy i sos
serowy. Mieszamy i wyrównujemy powierzchnię. Posypujemy zapiekankę tartym
serem żółtym.Pieczemy pod przykryciem 25 minut w 190 stopniach.Przed podaniem posypujemy
szczypiorkiem.Smacznego!