ßßß
Potrzebujesz:1 opakowanie makaronu świderki30 dag kabanosów1 pęczek szczypiorku10 dag startego żółtego seraNa sos serowy:pół szklanki bulionu (warzywny, drobiowy)pół szklanki mleka2 łyżki masła2 płaskie łyżki mąki pszennej120g serka topionego (można wybrać ulubiony smak - ja uzywam ziołowego)sól, pieprz, ulubione ziołaPrzygotowanie:makaron ugotować wedle przepisu na opakowaniu (nie powinien być bardzo miękki)kabanosy pokroić w ukośne plastry grubości koło 0,5 cm w rondelku roztopić masło i dodać mąkę. Krótko zasmażyćdolać mleko i bulion. Zagotować.Serek podzielić na kawałki i przełożyć do szklanki lub kubka. Dodać trochę wywaru i dokładnie rozmieszać (w odrobinie wywaru będzie to dużo łatwiejsze, niż gdy wrzucimy serek do garnka).Rozpuszczony serek przelewamy do rondla. Mieszamy i doprawiamy do smaku.Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Wkładamy do niego odcedzony makaron, pokrojone kabanosy i sos serowy. Mieszamy i wyrównujemy powierzchnię. Posypujemy zapiekankę tartym serem żółtym.Pieczemy pod przykryciem 25 minut w 190 stopniach.Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.Smacznego!