Wykonanie
Obiecany przepis na znakomity kapuśniak. Mój mąż te zupkę uwielbia a ja szczerze mówiąc nie byłam nigdy miłośniczką -
póki nie zrobiłam wedle poniższego przepisu. Uczciwie
powiem, że mi smakowało, a za kapuśniakiem nie przepadam. Okazuje się jednak, że to pyszna zupa :) Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Potrzebujesz:1 domową kostkę warzywną0,5 kg
kapusty kiszonej0,5 kg
ziemniaków3 litry
wody0,4 kg
kiełbasy (u mnie śląska)2 łyżki
majerankuPrzygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do dużego garnka i zalewamy 2,5 litra
wody. Dodajemy kostkę warzywną i gotujemy, aż
ziemniaki będa miękkie.W tym samym czasie
kapustę drobno szatkujemy, zalewamy pozostałą
wodą i gotujemy godzinę pod przykryciem. Razem z
wywarem dodajemy do ugotowanych
ziemniaków.
Kiełbasę kroimy w półplastry i smażymy na odrobinie
oleju. Przekładamy do zupy. Całość doprawiamy
majerankiem (ja nie dodawałam nic więcej, kostka warzywna jest znakomicie doprawiona i nic już dodatkowo nie trzeba.)Smacznego!