Wykonanie
Coś dla pełnoletnich amatorów
kawy, ale dla nie-kawoszy również, czego jestem przykładem:
kawy na co dzień nie pijam, mimo to zawsze mam w zanadrzu jedną buteleczkę domowego
likieru, który świetnie się sprawdza jako dodatek do
drinków i deserów, np.
lodów. Można też sprawić przyjemność innym, bo niewątpliwie jest to ciekawa opcja prezentowa :)
Likier kawowy na
mleku skondensowanymNajbardziej popularny przepis, dostępny niemalże na każdym polskim blogu kulinarnym. Bardzo smaczny, delikatny
likier.Składniki:3 łyżki
wody3 czubate łyżki
kawy rozpuszczalnej (użyłam
espresso 100% arabica)2 szklanki
mleka skondensowanego niesłodzonego3 laski
cynamonu1
laska wanilii1 szklanka
cukru2 szklanki dobrej jakości
wódkiPrzygotowanie:
Wodę zagotować, zalać
kawę i odstawić.W rondlu umieścić
cynamon i pokrojoną
laskę wanilii, zalać
mlekiem i podgrzać, ale nie gotować. Gdy
mleko będzie gorące zdjąć rondel z ognia, dodać
cukier i mieszać, aż
cukier całkowicie się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia (ale nie wyciągać
cynamonu i
wanilii). Następnie przecedzić
mleko przez sitko, dodać do niego zaparzoną
kawę i wymieszać. W kolejnym kroku, cały czas mieszając, dolewać powoli
wódkę.
Likier przelać do butelek i odstawić na kilka dni do przegryzienia.----------------------------------------------------------------------------------------
Likier kawowy à la KAHLUASłodki
likier z wyraźnym aromatem
kawy, baza wielu
drinków, m.in. White Russian i Black Russian. Słynny oryginalny
likier Kahlua wytwarzany jest w Meksyku. Moim skromnym zdaniem domowa wersja jest lepsza od kupnej. I tańsza :)Składniki:2 szklanki
wody3/4 szklanki
kawy rozpuszczalnej4 szklanki
cukru2 i 1/4 szklanki dobrej jakości
wódki1
laska wanilii pokrojona na kawałkiPrzygotowanie:W rondlu zagotować
wodę, dodać
kawę,
cukier i mieszać, aż
cukier całkowicie się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia. Następnie dolać
wódkę i wymieszać. Przelać do dużego słoja, wrzucić kawałki
laski wanilii, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 tygodnie. Po tym czasie przelać
likier przez sitko/ gazę i rozlać do butelek. Można spożywać od razu.----------------------------------------------------------------------------------------
Likier kawowy à la TIA
MARIAOryginalny
likier (o ciekawej historii) wytwarzany jest na bazie jamajskiej
kawy blue mountain, przypraw i
spirytusu z trzciny cukrowej. Ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma, stąd wersja na bazie korzennego
rumu :)Składniki:400 ml
wody75 g
kawy rozpuszczalnej400 g
cukru trzcinowego nierafinowanego4 łyżki utłuczonych w moździerzu
migdałów1
laska wanilii pokrojona na kawałki2 szklanki korzennego
rumu (Spiced
Rum *)* Domowy
rum korzenny: Butelkę
rumu (750 ml) przelać do litrowego słoja, dodać 2 laski
cynamonu, 1
laskę waniliii pokrojoną na kawałki, kawałek
gałki muszkatołowej, 3 posiekane ziarna
kardamonu, 3
goździki, 1 gwiazdkę
anyżu, skórkę otartą z połowy
pomarańczy (wcześniej sparzonej i dokładnie umytej). Butelkę zamknąć, potrząsnąć i odstawić na 2 dni. Po dwóch dniach
rum przecedzić.Przygotowanie:W rondlu zagotować
wodę, dodać
kawę,
cukier i mieszać, aż
cukier całkowicie się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia. Następnie dolać
rum i wymieszać. Przelać do dużego słoja, dodać
migdały i
wanilię, szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie przelać
likier przez sitko/ gazę, rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na 2 miesiące.Źródło/ Inspiracja: livlifetoo.yummly.com,
wino.org.pl