Wykonanie
Czasami, gdy nie mam pomysłu na obiad, a mam ochotę na coś wegetariańskiego przeglądam fanpage wege-knajpek. Wynika to z faktu, że nie zawsze szukam konkretnego przepisu - czasem wystarczy inspiracja. A poza tym, recenzje dań knajpek sugerują, że jak nikt znają się na rzeczy.Ten przepis jest zainspirowany burgerem dostępnym w popularnym wegańskim lokalu - Krowarzywa.Nie wiem, czego oni tam dodają, ale to jest mój pomysł na burgera z dodatkiem
kalafiora i
kaszy jaglanej :)Są naprawdę proste w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne. Szczerze polecam :)Burgery jaglano-
kalofiorowe
Składniki:szklanka
kaszy jaglanejśredni
kalafiorsól,
koperek i
pieprz ziołowy do smaku
Kalafiora i
kaszę jaglaną gotujemy do miękkości. Blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy niewielkie kotlety. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut - muszą się zrumienić. Po wyjęciu z pieca odczekujemy kilka minut, ponieważ inaczej nam się popsują - jak trochę przestygną łatwo odejdą od papieru.Podajemy jako kotlety z
ziemniakami i surówką, lub, tak jak ja, jako burgery - z
chlebem żytnim,
sałatą,
ogórkiem małosolnym,
pomidorem,
ketchupem i co tam jeszcze sobie zamarzycie :)Smacznego!