Wykonanie
Ten
makaron to wynik mojej inwencji twórczej i smaku, który pamiętam z uczelnianego bufetu. W bufecie tym można było zamówić kilka rodzajów
makaronu. Mój ulubiony był z sosem
śmietanowym,
suszonymi pomidorami,
kurczakiem i
grzybami leśnymi. No naprawdę pyszka!Ostatnio wracając do domu poczułam ochotę na
makaron w jakimś smacznym sosie. Koniecznie w jakimś nowym, którego jeszcze nie robiłam. Nie myśląc długo postanowiłam zrobić sos inspirowany tamtym z bufetu. Aby sos nie był za rzadki
śmietanę zastąpiłam
serkami, a z braku
grzybów leśnych dodałam
pieczarek.Efekt? Naprawdę smaczny i sycący na długo!

Składniki:podwójna
pierś kurczaka500g
pieczarekdwa opakowania
serka typu Philadelphiakilka
suszonych pomidorówmakaron bezglutenowy - około 200g suchego
makaronubazylia,
słodka papryka,
sól,
pieprzKurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy
solą,
pieprzem,
bazylią i
papryką, i podsmażamy na
oliwie, najlepiej od razu w tym garnku, w którym planujemy zrobić sos. Gdy
kurczak jest gotowy dorzucamy pokrojone w kostkę
pieczarki i smażymy całość jakieś 10 minut. Dodajemy
serki i
suszone pomidory pokrojone, a jakże, w kostkę. Doprawiamy do smaku i pozwalamy bulgotać na małym ogniu, aż sos lekko się zredukuje.W tym czasie gotujemy
makaron zgodnie z zaleceniami producenta. Wrzucamy
makaron do sosu i mieszamy aż pokryje się sosem. Podajemy gorące.Smacznego!