ßßß Cookit - przepis na Bułki hamburgerowe

Bułki hamburgerowe

nazwa

Wykonanie

To są bułki... Matulu jakie były dobre!
Wszystko dlatego, że naszła mnie straszna ochota na hamburgera. Aczkolwiek nie na takiego zwykłego, tylko wegetariańskie cudeńko. O cudeńku będzie kolejny post, a dziś skupię się na bułkach, bo wyszły naprawdę wspaniale.
Są idealne nie tylko do hamburgerów, ale również jako pieczywo kanapkowe :)
Gorąco polecam!
Składniki:
ok. 500g mąki - u mnie po połowie jasnej orkiszowej i orkiszowej razowej
20g drożdży
340g ciepłej wody
3 łyżki cukru
1,5 łyżeczki soli
jajko
2 łyżki oliwy
W wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Dodajemy połowę mąki i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie powinniśmy uzyskać gąbczastą masę, która zajmuje dużo więcej miejsca niż wcześniej :)
Do naszej gąbki dodajemy sól i resztę mąki. Mieszamy dokładnie i dodajemy oliwę i jajko.
Zagniatamy elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką.
Odstawiamy na godzinę, do podwojenia objętości.
Następnie formujemy nieduże bułeczki (mi wyszło 10 sztuk) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Nagrzewamy piec do 180 stopni i wstawiamy nasze bułeczki - na jakieś 20 minut. Są gotowe, gdy wierzch się zrumieni, a po uderzeniu w spód słyszymy głuchy odgłos.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2014/10/buki-hamburgerowe-choc-niekoniecznie.html