Wykonanie
Ostatnio w ogóle nie mam ochoty na
mięso. Zaczęłam więc kombinować, co by tu zjeść wegetariańskiego, ale z
białkiem i sycącego. Pierogi! Farsz sam wpadł mi w ręce, bo po otwarciu szafki od razu zauważyłam
czerwoną soczewicę i wiedziałam, że to jest to.Reszta dodatków to radosna inwencja twórcza, ale bardzo udana. Wyszły pyszne!
Składniki:2 szklanki
mąki żytniej (jedna szklanka pełnoziarnistej, druga białej)szklanka ciepłej
wodyoliwa/olej
sólszklanka
suchej soczewicygarść
suszonych pomidorów z
oliwyulubione
przyprawyCiasto na pierogi robimy takie jak tu: klik!
Soczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy i tłuczemy na papkę. Dodajemy
suszone pomidory pokrojone w kosteczkę, doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i czym chcemy - ja lubię jeszcze dodać curry/kurkumę, oraz słodką i
ostrą paprykę.Mieszamy.Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, wycinamy szklanką kółka i na każde nakładamy łyżeczkę farszu. Zlepiamy dokładnie i wrzucamy na wrzątek z odrobiną
oliwy.Gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia.Smacznego!