Wykonanie
Baaardzo lubię
brokuły, ale nie zawsze tak było. Kiedyś kojarzyły mi się z rozgotowanymi "drzewkami" podawanymi do obiadu i zdecydowanie byłam ich przeciwniczką. Dopiero jak sama zaczęłam je przygotowywać okazało się, że nie muszą być nudne i mdłe, a wręcz przeciwnie!Wcześniej proponowałam Wam już dwa sposoby na smaczne danie z
brokułem - taki - klik! oraz taki - klik!Przepis na dzisiejszą wersję
brokułów zaczerpnęłam z książki "100 zdrowych pokarmów" - lekko zmodyfikowałam oryginał, ponieważ nie miałam świeżego
chilli i postanowiłam zrobić trochę inną wersję.Wyszły naprawdę smaczne, więc szczerze polecam amatorom
brokuła i pikantnych dodatków.

Składniki:opakowanie
mrożonych brokułów lub jeden świeży podzielony na różyczkipół
czerwonej cebulioliwa + opcjonalnie dla dodatkowego zaostrzenia smaku,
oliwa z
chillipół łyżeczki pokruszonych nasion
kolendrypół łyżeczki pokruszonego
pieprzu w ziarnachodrobina suszonego
chilli lub jalapeño
sólnatka pietruszki lub świeża
kolendraBrokuły gotujemy, uważając aby pozostały zielone i jędrne.
Cebulę kroimy w piórka,
natkę siekamy.Na patelni rozgrzewamy
oliwę i
oliwę pikantną, wrzucamy ziarna
kolendry,
pieprz i suszone chilli/jalapeño, podsmażamy na wolnym ogniu przez ok. 30 sekund i dodajemy
cebulę. Smażymy, aż się zeszkli po czym dodajemy
brokuła i smażymy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy świeże
zioła.Podajemy jako dodatek do
mięs :)Smacznego!

