Wykonanie
Halo halo! Witam po długiej przerwie spowodowanej oddawaniem się przeze mnie wypoczynkowi nad polskim morzem.Kolejny raz znajduję zastosowanie dla maksymy, że wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej, ponieważ wolę moje własne łóżko od "pachnącego" stęchlizną, zarwanego w połowie łóżka, w którym przyszło mi przespać ostatnie 7 nocy...Kolejna rzecz: wolę mój aparat "domowy" od tego, który zabrałam ze sobą, bo byłoby mi go mniej szkoda gdyby się zapiaszczył. Nie zapiaszczył się, ponieważ był od początku zepsuty i spędził cały wyjazd w walizce... Dlatego już ostrzegam przed jakością zdjęć, które pojawią się w
poście o wakacjach - za ich jakość można podziękować mojej Xperii...Ale na razie nie ma co płakać, bo dziś są całkiem udane kurze nóżki, więc skupmy się na nich:

Potrzebujemy:6 nóżek
kurczakadwóch łyżek
miodudużej łyżki zielonej pasty
curryłyżeczki
słodkiej papryki w proszku
solioliwycukiniiulubionych
ziółNóżki płuczemy, układamy w żaroodpornym naczyniu. Przygotowujemy marynatę:
oliwę łączymy z
miodem,
curry,
papryką i
solą. Zalewamy nóżki i odstawiamy (jak zawsze w przypadku marynaty - im dłużej tym lepiej).
Cukinię kroimy w ćwierćplasterki (jest coś takiego? jeśli nie to mam nadzieję łatwo domyślić się o co mi chodzi). Blachę wykładamy papierem do pieczenia lekko natłuszczonym. Wykładamy
cukinię, którą również delikatnie smarujemy
oliwą i oprószamy ulubionymi
ziołami i odrobiną
soli.
Kurczaka pieczemy 40 minut, a
cukinię 30 w 200 stopniach.



Smacznego!