Wykonanie
Nie jestem mistrzynią wypieków (chociaż planuję zostać :D ) dlatego zdecydowałam się upiec dla mojej Mamy ciasto, które nie mogło się nie udać. Ogólnie z
tortami mam pewien podstawowy kłopot - czym przełożyć? Nie lubię
bitej śmietany, a
serek mascarpone dopiero co był gościem na moim
stole w formie tego deseru - klik! i z tego powodu skusiłam się na krem
maślany, oraz aby nie przesłodzić -
dżem mirabelkowy maminej roboty.Tak czy siak bardzo się ucieszę jeśli jakiś miły gość napisze mi w komentarzu czym przekłada swoje ciasta,
torty i
ciasteczka. Proooooszę...! :)Szybki tort dla Mamy

Potrzebujemy :
biszkoptu takiego, o: klik!0,5 kostki
masłacukru pudruniezbyt słodkiego
dżemutabliczki
białej czekolady i odrobiny
mleka lub
śmietankiBiszkopt delikatnie przekrawamy na dwie części. Miękkie
masło ubijemy na puszystą masę z
cukrem pudrem, który dosypujemy do smaku.Jeden blat smarujemy kremem maślanym, i przykrywamy drugim, który posmarowaliśmy
dżemem.
Czekoladę rozpuszczamy dodając odrobinę
mleka lub
śmietanki - do pożądanej konsystencji. Polewamy ciasto, posypujemy wiórkami
czekolady.Mniam!


P.S. Zaliczyłam wszystkie egzaminy w sesji!
Hurra!P.P.S. Ciasto robi się tak szybko, że błędem byłoby nie dodać go do tej akcji: