ßßß Cookit - przepis na Krewetki z kaszą jaglaną i sosem orzechowym

Krewetki z kaszą jaglaną i sosem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Ruszyłam do boju z nowym przepisem. Tym razem na moim stole zagościły krewetki koktajlowe w iście pysznym towarzystwie sosu orzechowego i kaszy jaglanej. Wbrew pozorom danie przygotowałam bardzo szybko, a zarówno wygląd jak i smak zachęcił mnie, by częściej sięgać po masło orzechowe i mleczko kokosowe w ciepłych daniach. Dodały wyrazistości krewetkom, a kasza sprawiła, że oprócz smaku poczułam, że obiad jest wartościowy.
Składniki:
0,5 szklanki kaszy jaglanej
25 dkg krewetek koktajlowych (użyłam mrożonych)
0,5 papryczki chili
1 zwykła papryka czerwona
3 ząbki czosnku
4 łyżki masła orzechowego
300 ml mleczka kokosowego
2 łyżki sosu sojowego
Liście świeżej mięty
Garść orzechów ziemnych
Olej rzepakowy, sól himalajska, przyprawa do owoców morza
Przygotowanie:
Przygotowanie zaczęłam od lekkiego rozmrożenia krewetek. Kaszę jaglaną ugotowałam w lekko solonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzałam małą ilość oleju rzepakowego i podsmażyłam na nim przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku wraz z drobno pokrojonymi papryczką chili i czerwoną papryką. Następnie dodałam masło orzechowe, a gdy się stopiło, dolałam mleczko kokosowe. Po dosłownie 3 minutach dodałam sos sojowy i krewetki. Smażyłam jeszcze kilka minut, aż krewetki się lekko skurczyły. Na koniec przyprawiłam lekko solą i przyprawą do owoców morza. Dodałam ugotowaną kaszę jaglaną i wymieszałam. Porcję dania posypałam obranymi połówkami fistaszków i listkami świeżej mięty Smacznego!
Źródło:http://miseczkazdrowia.blogspot.com/2014/08/krewetki-z-kasza-jaglana-i-sosem.html