Wykonanie
Ruszyłam do boju z nowym przepisem. Tym razem na moim
stole zagościły
krewetki koktajlowe w iście pysznym towarzystwie sosu
orzechowego i
kaszy jaglanej. Wbrew pozorom danie przygotowałam bardzo szybko, a zarówno wygląd jak i smak zachęcił mnie, by częściej sięgać po
masło orzechowe i
mleczko kokosowe w ciepłych daniach. Dodały wyrazistości
krewetkom, a
kasza sprawiła, że oprócz smaku poczułam, że obiad jest wartościowy.Składniki:0,5 szklanki
kaszy jaglanej25 dkg
krewetek koktajlowych (użyłam mrożonych)0,5
papryczki chili1 zwykła
papryka czerwona3 ząbki
czosnku4 łyżki
masła orzechowego300 ml
mleczka kokosowego2 łyżki
sosu sojowegoLiście świeżej
miętyGarść
orzechów ziemnychOlej rzepakowy,
sól himalajska,
przyprawa do
owoców morzaPrzygotowanie:Przygotowanie zaczęłam od lekkiego rozmrożenia
krewetek.
Kaszę jaglaną ugotowałam w lekko solonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzałam małą ilość
oleju rzepakowego i podsmażyłam na nim przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku wraz z drobno pokrojonymi
papryczką chili i
czerwoną papryką. Następnie dodałam
masło orzechowe, a gdy się stopiło, dolałam
mleczko kokosowe. Po dosłownie 3 minutach dodałam
sos sojowy i
krewetki. Smażyłam jeszcze kilka minut, aż
krewetki się lekko skurczyły. Na koniec przyprawiłam lekko
solą i
przyprawą do
owoców morza. Dodałam ugotowaną
kaszę jaglaną i wymieszałam. Porcję dania posypałam obranymi połówkami
fistaszków i listkami świeżej
mięty Smacznego!