ßßß
Składniki:0,5 kg mąki orkiszowej1 szklanka gorącej wody2 średniej wielkości ziemniaki0,5 pęczka zielonych szparagów1 większa cebulaSól himalajska, pieprz kolorowyOlej rzepakowy do smażeniaPrzygotowanie:Pierogi zaczęłam od przygotowania farszu. Ziemniaki ugotowałam jak na obiad, a szparagi po odłamaniu końcówek, na stojąco w kilku centymetrach lekko osolonej wody. Szparagi powinny być ugotowane po około 5 minutach i po zdjęciu z ognia, odcięłam im główki, by później wykorzystać je jako ozdobę. Cebulę podsmażyłam na małej ilości oleju rzepakowego na złoty kolor. Gdy ziemniaki i szparagi były gotowe, zmiksowałam je razem z podsmażoną cebulką blenderem na gładką masę. Jeżeli woda, w której gotowały się warzywa była słona, nie ma potrzeby dosalania, ale jeżeli nie, to teraz jest dobry moment na użycie niewielkiej ilości soli himalajskiej, a także na to, by dodać pieprz kolorowy i ponownie wymieszać farsz. Zostawiłam, by warzywa przeszły sobą i zajęłam się ciastem. Połowę mąki orkiszowej wymieszałam w misce z gorącą wodą i łyżeczką soli himalajskiej, formując ciasto jedną ręką dodawałam kolejno pozostałą mąkę. Uformowałam ciasto i rozwałkowałam cienko na około 2 mm. Szklanką wycięłam kółeczka, kładłam na każde przygotowany farsz i zlepiałam tak, aby nie było żadnej dziury. W międzyczasie zagotowałam wodę, posoliłam i wrzucałam kolejno pierożki. Gdy wypłynęły na wierzch, gotowałam jeszcze około 3 minut i pierożki gotowe :)