Wykonanie
Już od dłuższego czasu zbierałam się, by zrobić zapiekankę z
kaszy gryczanej. Ochota na nią rosła szybko wraz z każdym kolejnym poświątecznym dniem. Jako składniki dodatkowe wybrałam
tuńczyka w sosie własnym,
kukurydzę i
czerwoną fasolę.

Składniki:2 woreczki
kaszy gryczanej (200 gram)1 puszka
tuńczyka w kawałkach w sosie własnym1
marchewkaPół puszki
kukurydzyPół puszki
fasolki czerwonej1
czerwona cebula1 opakowanie
sera mozzarella w zalewie2
jajkaOlej rzepakowy do podsmażenia
cebulkiSól himalajska,
pieprz czosnkowy, szczypta
chili con carne, szczypta
suszonej pietruszkiPrzygotowanie:Przyrządzenie zapiekanki rozpoczęłam od ugotowania
kaszy gryczanej zgodnie z przepisem na opakowaniu, pozostawiłam następnie do ostygnięcia. Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni. Na patelni podsmażyłam
cebulę czerwoną i dodałam do niej startą
marchewkę. Podsmażałam przez kilka minut pod przykrywką. W dużej misce wymieszałam składniki: ugotowaną
kaszę, podsmażoną
cebulę czerwoną z
marchewką,
kukurydzę,
tuńczyka w puszce i
fasolkę czerwoną. Dodałam
przyprawy, startą
mozzarellę,
jajka i wszystko raz jeszcze wymieszałam. Masę przełożyłam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piekłam w piekarniku oko ło 40-45 minut.