ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z kaszy gryczanej

Zapiekanka z kaszy gryczanej

nazwa

Wykonanie

Już od dłuższego czasu zbierałam się, by zrobić zapiekankę z kaszy gryczanej. Ochota na nią rosła szybko wraz z każdym kolejnym poświątecznym dniem. Jako składniki dodatkowe wybrałam tuńczyka w sosie własnym, kukurydzę i czerwoną fasolę.
Składniki:
2 woreczki kaszy gryczanej (200 gram)
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1 marchewka
Pół puszki kukurydzy
Pół puszki fasolki czerwonej
1 czerwona cebula
1 opakowanie sera mozzarella w zalewie
2 jajka
Olej rzepakowy do podsmażenia cebulki
Sól himalajska, pieprz czosnkowy, szczypta chili con carne, szczypta suszonej pietruszki
Przygotowanie:
Przyrządzenie zapiekanki rozpoczęłam od ugotowania kaszy gryczanej zgodnie z przepisem na opakowaniu, pozostawiłam następnie do ostygnięcia. Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni. Na patelni podsmażyłam cebulę czerwoną i dodałam do niej startą marchewkę. Podsmażałam przez kilka minut pod przykrywką. W dużej misce wymieszałam składniki: ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulę czerwoną z marchewką, kukurydzę, tuńczyka w puszce i fasolkę czerwoną. Dodałam przyprawy, startą mozzarellę, jajka i wszystko raz jeszcze wymieszałam. Masę przełożyłam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piekłam w piekarniku oko ło 40-45 minut.
Źródło:http://miseczkazdrowia.blogspot.com/2014/04/zapiekanka-z-kaszy-gryczanej.html