Wykonanie
Zainspirowana wpisem z bloga koleżanki https://smakiwyobrazni.wordpress.com/ postanowiłam sama spróbować prostego, a zarazem wyszukanego i idealnie połączonego dania.

Składniki:- polędwiczka wieprzowa- 6
pomidorów suszonych- łyżka
kaparów- łyżka
oliwek zielonych-
feta - około 50 g-
mascarpone - około 50 gmarynata
polędwiczki:- cząber-
kolorowy pieprz młotkowany-
kolendra młotkowana-
czosnek niedzwiedzi-
sól himalajska- czerwona
słodka papryka-
oliwa - około 3 łyżekPolędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.Kładziemy na desce i przekrajmy wzdłuż do około połowy grubości.Wszystkie składniki farszu (
pomidory,
kapary i
oliwki) siekamy, dodajemy oba
sery i dokładnie mieszamy.Przed faszerowaniem
polędwiczki przygotowujemy marynatę: wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dokładnie nacieramy
polędwicę (pozostawiając środek na farsz bez przypraw).Tak zamarynowaną polędwiczkę faszerujemy
pomidorami i
serami i odkładamy na minimum 3-4 godziny aby składniki połączyły się, a
mięso wchłonęło smaki marynaty.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 35 minut.Pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem z folii aluminiowej.

U nas podane z opiekanymi ziemniaczkami młodymi i
sałatą ze
świeżego szpinaku.SMACZNEGO!!!