ßßß
Składniki:- spory pęczek bazylii (same listki)- szczypta gruboziarnistej soli- pieprz- 100 g orzeszków piniowych lub nerkowców- około 50 g ziaren słonecznika- 2 ząbki czosnku- około pół szklanki oliwyBazylię myjemy, osuszamy i odrywamy same listki. Wrzucamy do malaksera. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę.
Ja lubię pesto z wyczuwalnymi kawałkami orzeszków i na gładką masę nie miksuje.
Jeśli chodzi o ilość oliwy - tak naprawdę dodajemy jej tyle, aż uzyskamy pożądaną konsystencję.Pesto przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku. Pamiętajmy jednak, że po około 3 dniach pesto straci swój piękny zielony kolor. Aby go zachować, proponuję dwie opcje:1. mrożenie - możemy zamrozić w pudełeczkach lub silikonowych foremkach do lodu2. pasteryzacja - pasteryzujemy słoiczki jak inne przetwory domowe.Pesto możemy użyć do makaronów, pizzy, sałatek, mięs czy kanapek.SMACZNEGO!!!