Wykonanie

Prawdziwy
biszkopt to idealna baza do wykwintnych
tortów a także świetna propozycja na deser. Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto bez
proszku do pieczenia.

Składniki:
mąka pszenna lub kukurydziana 160 g8 jajszklanka
cukruszczypta
soli2 łyżki
soku z cytryny (można pominąć)
Żółtka jaj ucieramy z
cukrem a następnie powoli dodajemy
mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko). Pod koniec ucierania ciasto jest bardzo gęste.
Białka z
solą ubijam na pianę mikserem na wolnych obrotach. Pod koniec można dodać 2-3 łyżki
soku z cytryny, aby ciasto lepiej wyrosło. Piana musi być sztywna, po przechyleniu pojemnika nie wypływa płynne
białko.Piekarnik już nastawiam na 180 stopni.Tortownicę smaruję po dnie tłuszczem i posypuję
bułką tartą lub zmielonymi
płatkami owsianymi. Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam obręcz.Do ciasta delikatnie przekładam pianę i szybko mieszam. Masę przelewam do tortownicy. Pieczenie trwa ok. godziny, ale już po 45 minutach można sprawdzić ciasto patyczkiem (powinien być suchy).Ciasto wyjmuję z pieca i ustawiam do góry dnem na dwóch kubkach (nie powinno wypaść z formy bo trzyma się obręczy). Zostawiam tak do ostygnięcia żeby nie opadło. Kroimy
biszkopt na blaty do
tortu najlepiej następnego dnia.Korzystając z tego przepisu można tworzyć wersje smakowe ciasta, np.
biszkopt pomarańczowy,
kakaowy itp.
Biszkopt (ostudzony) kroimy na blaty, nasączamy
alkoholem i wedle gustu przekładamy
owocami,
dżemem lub
bitą śmietaną. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną
czekoladą,
galaretką owocową lub kremówką i
owocami.