Wykonanie
Ziemniaki są bardzo popularnym warzywem. Możliwości ich przyrządzania są niezliczone. Dziś pokażę dwa pomysły na pieczone
ziemniaki. Pierwsza wersja jest delikatna, miękkie i chrupiące ziemniaczki, takie akurat dla dzieci. Wersja druga raczej dla dorosłych, polecam doprawić ostrzejszymi
przyprawami.Do pieczenia
ziemniaków (jak i do frytek) używam zazwyczaj odmian Irga lub Irys.
Składniki:
ziemniakicebulkaolej lub
smalecsól,
pieprz,
majeranek, ulubione
przyprawyWersja pierwsza - działamy, żeby było szybciej:
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki o podobnej wielkości i wkładamy do osolonego wrzątku. Gotujemy ok. 10 minut. Odlewamy
wodę. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy w nim pokrojoną w krążki
cebulę i wkładamy
ziemniaki. Posypujemy
solą,
pieprzem i
majerankiem.Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.Wersja druga - czekamy aż same się zrobią:Pokrojone
ziemniaki mieszamy w misce z
olejem,
cebulą i
przyprawami. Możemy dodać sproszkowaną słodką lub
ostrą paprykę. Wykładamy na folię do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Nastawiamy piec na 220 stopni. Pieczemy ok. godziny. Co jakiś czas
ziemniaki mieszamy by się zbyt nie przypaliły.Do pieczonych
ziemniaków polecam
zsiadłe mleko