ßßß

Składniki:ziemniakicebulkaolej lub smalecsól, pieprz, majeranek, ulubione przyprawyWersja pierwsza - działamy, żeby było szybciej:Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki o podobnej wielkości i wkładamy do osolonego wrzątku. Gotujemy ok. 10 minut. Odlewamy wodę. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy w nim pokrojoną w krążki cebulę i wkładamy ziemniaki. Posypujemy solą, pieprzem i majerankiem.Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.Wersja druga - czekamy aż same się zrobią:Pokrojone ziemniaki mieszamy w misce z olejem, cebulą i przyprawami. Możemy dodać sproszkowaną słodką lub ostrą paprykę. Wykładamy na folię do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Nastawiamy piec na 220 stopni. Pieczemy ok. godziny. Co jakiś czas ziemniaki mieszamy by się zbyt nie przypaliły.Do pieczonych ziemniaków polecam zsiadłe mleko