Wykonanie

Przyszła wiosna, a wraz z nią ochota na orzeźwiające,
słoneczne desery :) Ostatnio natknęłam się na świeżą
melisę i zakochałam się w jej zapachu i aromacie. Tak jak moje koty zresztą ;)No i wymyśliłam taką oto wersję włoskiej panna cotta. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje!6 porcjiPrzygotowanie: ok. 20 min (plus ok. 20 min chłodzenia)Czas tężenia w lodówce: con. 4hSkładnikiPanna cotta300ml
śmietanki 30%100ml
mleka60g
cukru2 łyżki
soku z limonki6 łyżek
soku z cytrynypół
laski waniliigarść świeżej
melisy2 łyżeczki
żelatynyAkompaniament z
pomarańczy2
pomarańcze (ok. 200g po obraniu)1 łyżka
cukrupół łyżeczki
soku z limonki0,5 łyżeczki
mąki ziemniaczanejkilka listków
melisyPrzygotowaniePanna cottaWszystkie składniki, poza
żelatyną i
wanilią, wrzuć do małego garnka.Połowę
laski wanilii przekrój wzdłuż i połóż na desce. Jedną ręką chwyć końcówkę laski, a drugą przyłóż do niej grzbiet małego noża. Przyciskając nóż do laski przesuwaj wzdłuż, żeby wyskrobać ziarenka
wanilii.Zarówno ziarenka, jak i oskrobaną
laskę wanilii dorzuć do garnka (zdj.1).Wymieszaj i podgrzej na małym ogniu, ale nie zagotuj.
Śmietana ma być jedynie na tyle ciepła, żeby rozpuściła się w niej
żelatyna.Wrzuć
żelatynę, dobrze wymieszaj i odstaw do ostygnięcia (zdj.2).Po ok. 20 minutach przelej
śmietanę przez drobne sitko, aby odcedzić pozostałe składniki.Wlej płyn do silikonowych (zdj.3) lub metalowych pojemniczków, bądź do szkalnych salaterek (wersja wygodniejsza – bo można w nich serwować) i wstaw do lodówki na co najmniej 4h.Aby wydobyć stężoną panna cottę z pojemniczków, zanuż je na kilka sekund w gorącej wodzie, po czym odwróć i przełóż deser na talerz. Natomiast w przypadku silikonowych pojemniczków, można panna cottę zamrozić, a następnie ok. 1h przed serwowaniem wyłóżyć na talerzyki, żeby desery odtajały.Akompaniament z
pomarańczyPomarańcze umyj i obierz, a następnie wytnij z nich segmenty czystego miąższu - bez błonki (zdj.4 i 5).Wrzuć je do małego garnka razem z
cukrem i
mąką kukurydzianą.Gotuj wysztko przez ok. 5 min, aż
pomarańcza puści sok, a
skrobia lekko go zagęści.Zdejmij
pomarańcze z ognia, odczekaj aż osiągną temperaturę pokojową i dodaj posiekaną
melisę (zdj.6).Serwuj panna cottę z
pomarańczami i udekoruj gałązką
melisyOdwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u







