Wykonanie
Sezon
truskawkowy w pełni, więc na moim
stole zagościły knedle z
truskawkami. Nie robiłam ich już ze 2 lata, więc nadszedł na nie czas. Wyszły przepyszne.

Składniki na ciasto:1/2 kg
ziemniaków ugotowany i przeciśniętych przez praskę2
jajkaok. 300 dkg
mąki psennejszczypta
soliszczypta
cuktuFarsz:
truskawkicukierDo polania:
masło prawdziew (ok. 1/2 kostki)
bułka tartaMasło roztapiamy i lekko brązowimy
bułkęskładniki na ciasto dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto wałkujemy i tniemy na 4-5 cm kawałki. Formujemy kulki i robimy z nich płaskie placki. Do każdego wkładamy
truskawkę (lub 2 mniejsze), dodajemy 1/2 łyżeczki
cukru. Zalepiamy brzegi i formujemy na kulki. Gotowe wkładamy partiami do osolonego wrzątku. Jak wypłyną, gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Polewamy
masłem z
bułką. Smacznego.