Wykonanie
            Sezon 
truskawkowy w pełni, więc na moim 
stole zagościły knedle z 
truskawkami. Nie robiłam ich już ze 2 lata, więc nadszedł na nie czas. Wyszły przepyszne.

Składniki na ciasto:1/2 kg 
ziemniaków ugotowany i przeciśniętych przez praskę2 
jajkaok. 300 dkg 
mąki psennejszczypta 
soliszczypta 
cuktuFarsz:
truskawkicukierDo polania:
masło prawdziew (ok. 1/2 kostki)
bułka tartaMasło roztapiamy i lekko brązowimy 
bułkęskładniki na ciasto dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto wałkujemy i tniemy na 4-5 cm kawałki. Formujemy kulki i robimy z nich płaskie placki. Do każdego wkładamy 
truskawkę (lub 2 mniejsze), dodajemy 1/2 łyżeczki 
cukru. Zalepiamy brzegi i formujemy na kulki. Gotowe wkładamy partiami do osolonego wrzątku. Jak wypłyną, gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Polewamy 
masłem z 
bułką. Smacznego.
