Wykonanie
Pomysł na chutney zrodził się w mojej głowie po otrzymaniu od znajomych kilku kilogramów
jabłek. Co tu zrobić, aby ich nie zmarnować? Poszperałam w google i oto powstał chutney z
jabłek i
żurawiny. To świetny dodatek do różnych
mięs i
serów, nawet grilowanych warzyw. Przepis znalazłam na blogu gotujębo, jednak zmodyfikowałam go do własnych potrzeb.

Składniki:2 kg
jabłek (gatunek dość słodki i twardy)20 dkg
żurawiny suszonej2 duże
czerwone cebule1 1/2 szklanki
cukru1/4 szklanki
wody150 ml
octu jabłkowego1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego
kolorowego pieprzusłoiki
Jabłka kroimy w kostkę różnej wielkości,
cebulę w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy, aż
cukier się rozpuści. Gdy chutney zacznie się gotować, zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy ok. 50-60 minut - mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarło. Powstanie kleista mas z kawałkami
jabłek. Słoiki wyparzamy i wkładamy do nich gotowy chutney. Następnie mocno zakręcamy i zagotowujemy w wodzie ok. 10 minut (ewentualnie w piekarniku w temp. 180 st.C). Odwracamy do góry dnem. Jak ostygną odkładamy w chłodne, ciemne miejsce. Smacznego