ßßß Cookit - przepis na Candy apples, czyli jabłka w karmelu

Candy apples, czyli jabłka w karmelu

nazwa

Wykonanie

Bardzo efektowne jabłuszka - idealne na Halloween :)
Przepis na 4 sztuki.
S kładniki:
4 szt. jabłek
1/3 szklanki syropu kukurydzianego
1 szklanka cukru pudru
1/3 szklanka wody
Szczypta cynamonu
Kilka kropel czerwonego barwnika w tubce
Odrobina oliwy / oleju
Przepis:
Jabłka należy umyć, osuszyć i pozbawić ogonków. Następnie wbijamy w nie patyczki (np. te do lodów, lizaków lub do kukurydzy).
Przygotowujemy blachę do pieczenia - kładziemy na nią papier do pieczenia, który lekko smarujemy oliwą / olejem.
Do garnuszka dodajemy cukier puder, syrop, wodę, barwnik oraz cynamon, wszystko dokładnie mieszamy (nie należy mieszać karmelu podczas gotowania). Garnek stawiamy na ogniu i podgrzewamy karmel do ok. 140C (mierzymy to za pomocą specjalnego termometru lub sprawdzamy gotowość karmelu tak jak tutaj na filmiku (klik)). Następnie szybko maczamy jabłka, obkręcając je w karmelu i stawiamy je na przygotowanej blaszce. Po ok. 20 minutach są gotowe do spożycia ;)
Źródło:http://emcia-pichci.blogspot.com/2014/11/candy-apples-czyli-jabka-w-karmelu.html