Wykonanie
Bardzo efektowne jabłuszka - idealne na Halloween :)Przepis na 4 sztuki.

S kładniki:4 szt.
jabłek1/3 szklanki
syropu kukurydzianego1 szklanka
cukru pudru1/3 szklanka
wodySzczypta
cynamonuKilka kropel czerwonego barwnika w tubceOdrobina
oliwy /
olejuPrzepis:
Jabłka należy umyć, osuszyć i pozbawić ogonków. Następnie wbijamy w nie patyczki (np. te do
lodów, lizaków lub do
kukurydzy).Przygotowujemy blachę do pieczenia - kładziemy na nią papier do pieczenia, który lekko smarujemy
oliwą /
olejem.Do garnuszka dodajemy
cukier puder,
syrop,
wodę, barwnik oraz
cynamon, wszystko dokładnie mieszamy (nie należy mieszać karmelu podczas gotowania). Garnek stawiamy na ogniu i podgrzewamy karmel do ok. 140C (mierzymy to za pomocą specjalnego termometru lub sprawdzamy gotowość karmelu tak jak tutaj na filmiku (klik)). Następnie szybko maczamy
jabłka, obkręcając je w karmelu i stawiamy je na przygotowanej blaszce. Po ok. 20 minutach są gotowe do spożycia ;)


