Wykonanie
Blacha o wymiarach 24cm x 37cm

Składniki:2,5 szklanki
mąki250 g
masła3
jajka1 szklanka
cukru1 torebeczka
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 słoik
śliwek z kompotu / w
syropie (ok. 200 g)1 op.
galaretki (ja użyłam cytrynowej)Przepis:Do miski wbijamy
jajka, dodajemy
cukier wraz z
cukrem waniliowym i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Następnie rozpuszczone i wystudzone
masło dodajemy stopniowo do ciasta, stale je miksując. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy połówki
śliwek (można je obtoczyć w
mące - zapobiegnie to ich zapadnięciu się). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170C piekarniku przez 50 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W tym czasie możemy przygotować
galaretkę. Przygotowujemy ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. W momencie, gdy
galaretka jest wystudzona i zaczyna tężeć należy przelać ją na wierzch ciasta i pozostawić do całkowitego zastygnięcia w lodówce.Ps.
sorki za jakość zdjęć, ale obecnie jestem pozbawiona piekarnika i pieczę gościnnie (gdzie mnie kto do kuchni wpuści) i zdjęcia robię telefonem :P

