Wykonanie
Składniki na 5 placuszków:3 łyżki
mąki pszennej6 łyżek
musli tropikalnego1
jajko5 łyżek
mleka1 łyżka
cukru waniliowego1 łyżeczka
cukru pudruOlej do smażeniaPrzepis:Do miseczki przesypujemy
mąkę oraz
musli - mieszamy. Następnie dodajemy
jajko,
cukier waniliowy oraz
mleko. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto smażymy na rozgrzanym
oleju na złoto z każdej strony. Placuszki osuszamy na ręcznikach papierowych. Podajemy na ciepło posypane
cukrem pudrem.
Musli to pełnowartościowa mieszanka kilku rodzajów
płatków zbożowych (owsianych, pszennych, żytnich i kukurydzianych) ze smacznymi dodatkami: suszonymi i kandyzowanymi
owocami,
ziarnami słonecznika,
zarodkami pszennymi. To prawdziwy zastrzyk energii, pochodzącej głównie z korzystnych dla organizmu węglowodanów złożonych. Zawiera także błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B a dzięki dodatkowi
suszonych owoców staje się naturalnym źródłem witamin i składników mineralnych.Wartość odżywcza w 100g produktuWartość energetyczna 388 kcal / 1637 kJ
Białko 7,5gWęglowodany w tym
cukry68,6g22,2gTłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone7,7g2,5gBłonnik pokarmowy7,3gSód 0,1gWitaminy i składniki mineralneKwas foliowy 37 , 7 μg (18 , 9 %)*Fosfor 199 , 0 mg (28,4%)*Magnez 68 , 7 mg (18,3%)**% zalecanego dziennego spożyciaWięcej ciekawych informacji o produktach Sante znajdziecie na ich stronie oraz fb .